Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Un passeig per un camp d’ametllers florits inicia el cicle ‘Diàlegs’, accions artístiques de descoberta patrimonial

Un passeig per un camp d’ametllers florits inicia el cicle ‘Diàlegs’, accions artístiques de descoberta patrimonial

L'artista i fotògraf cerverí Sebastià Caus ha presentat, divendres 1 de març, "L’ametller, inspiració infinita", la primera de les activitats de "Diàlegs", que s'inicia el 30 de març i en la qual es reivindica la importància del paisatge de proximitat.
Un passeig per un camp d’ametllers florits inicia el cicle ‘Diàlegs’, accions artístiques  de descoberta patrimonial

Presentació del projecte artístic de Sebastià Caus (foto Jordi Prat).

Una passejada per un camp d’ametllers de Cervera ha servit per donar a conèixer ‘Diàlegs’, cicle de diàlegs artístics amb el patrimoni, el projecte multidisciplinari que es durà a terme en diversos espais de la capital de la Segarra amb intervencions i accions perfomatives. En el marc de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, diversos pintors, fotògrafs, escultors, artistes visuals i creadors seran els protagonistes de sis diàlegs, que s’iniciaran el 30 de març i es desenvoluparan al llarg d’aquest any.

Veure el passat amb ulls presents. Entendre el patrimoni amb una mirada contemporània. Diàleg, conversa i relació entre art i patrimoni. Vincle afectiu i efectiu. Aquest és un projecte multidisciplinari que tindrà lloc en diversos espais de la ciutat i que mescla l’exposició amb la intervenció o l’acció performativa i descoberta patrimonial. Una sèrie d’artistes i creadors de diferents disciplines, no només de Cervera i de la Segarra sinó també de la resta de Catalunya, establiran una sèrie de diàlegs amb diferents obres, espais patrimonials, carrers i places de la ciutat. D’aquesta manera artistes pictòrics, plàstics, visuals, multidisciplinaris o performatius aportaran la seva mirada i la seva visió a diferents obres i espais de Cervera. Diàlegs acollirà diverses accions que començaran el dia 30 de març i acabaran el mes de novembre de forma acumulativa i creant, entre elles, un nou diàleg o recorregut urbà.

Durant la presentació , l’artista i fotògraf cerverí Sebastià Caus ha explicat ‘L’ametller, inspiració infinita’, el primer diàleg que se celebrarà. En aquest, Caus estableix un diàleg entre els ametllers i el paisatge com a elements que formen part del patrimoni natural de la Segarra. Per fer-lo possible, utilitza imatges de gran format, recursos audiovisuals, obres amb volum i sensacions olfactives. A partir d’aquests elements, Caus estableix un diàleg entre els ametllers i el paisatge, entre la seva floració i la seva infantesa,  entre els nostres ametllers i els cirerers japonesos, que es traduirà en intevencions artístiques al carrer Major, a la Capella de la Mare de Déu de l'incendi (amb una exposició que portarà per títol 'Sakura') i un camp d'ametllers.

A l’acte, que s’ha dut a terme al Museu de Cervera (Casa Museu Duran i Sanpere) i a un camp d’ametllers proper, hi han assistit la directora del Museu de Cervera i comissària de Cervera Capital de la Cultura Catalana, Carme Bergés, el comissari de Cervera Capital de la Cultura Catalana, Marc Comas, i el fotògraf i autor del diàleg ‘L’ametller, inspiració infinita’, Sebastià Caus.

 

‘El museu és una escola’, origen dels ‘Diàlegs’

El cicle de ‘Diàlegs’ té el seu origen en el projecte ‘Diàlegs amb la Casa Duran’ i que l’any passat va ampliar-se amb un comissariat educatiu ‘El museu és una escola’ està promogut per la Facultat d’Educació de la UdL i els Departaments d’Ensenyament i de Cultura de la Generalitat. El Museu de Cervera va liderar aquesta prova pilot en assumir-ne el comissariat educatiu. Hi han participat sis centres escolars de la Segarra, la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre de Formació Enric Granados de Ponent, els quals han plantejat un ‘diàleg’ entre educació i patrimoni o com l’art pot esdevenir una eina educativa de reflexió compartida

La directora del Museu de Cervera i comissària de Cervera Capital de la Cultura Catalana, Carme Bergés, ha explicat que aquest diumenge 3 de març a les 18 hores, la Casa Museu Duran i Sanpere acollirà la presentació del catàleg del projecte educatiu ‘El museu és una escola’. En l’acte, hi participaran el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, la professora de la Universitat de Lleida (UdL) i comissària educativa del projecte, Glòria Jové, i l’artista Luis Camnitzer.

‘El museu és una escola’ és la traducció al català de l’obra de l’artista uruguaià nascut a Alemanya, Luis Camnitzer, considerat un dels impulsors del conceptualisme. Amb obres a la Tate Modern, al MoMA o al Wisley Museum de Nova York, Camnitzer reivindica el poder de l’art per expandir el coneixement i crear connexions amb el món educatiu. El Museu Reina de Sofia de Madrid clou el dilluns 4 de març l’exposició ‘Hospicio de Utopías Fallidas’, una retrospectiva sobre aquest creador.

Fruit d’aquesta obra, traduïda al català per la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, el Museu de Cervera, el Departament d’Ensenyament i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van iniciar un projecte educatiu, en el qual el patrimoni i l’art permeten la construcció conjunta de coneixement i esdevenen una eina de formació docent.

Intervencions artístiques al Museu de Cervera

Carme Bergés comenta que el projecte educatiu ‘El museu és una escola’ s’ha anat desenvolupant durant el darrer curs amb alumnes de la comarca de la Segarra a través d’intervencions artístiques a la Casa Museu Duran i Sanpere.

En el projecte, hi van participar els mestres, nenes i nens, joves i comunitat de diversos centres educatius: Escola Jaume Balmes de Cervera, Escola Les Savines de Cervera, Escola Sant Gil de Torà, Institut La Segarra de Cervera, Institut Antoni Torroja de Cervera, Institut de Guissona (aula oberta), Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL  i el Centre de Formació Enric Granados de Ponent.

 

DIÀLEGS:

●     Diàleg#1
Del 30 de març al 30 de juny
L’ametller, inspiració infinita
Capella de Mare de Déu de l’incendi, Carrer Major, camp d’ametllers

El primer dels diàlegs anirà a càrrec de Sebastià Caus i tindrà els ametllers com a principal objecte de treball. A partir d’imatges de gran format, recursos audiovisuals, obres amb volum i, fins i tot, sensacions sensitives i olfactives, Caus estableix un diàleg entre els ametllers i el paisatge, entre la seva floració i la seva infantesa, entre els nostres ametllers i els cirerers japonesos.

●     Diàleg#2
Del 7 d’abril al 21 de juliol
Mènsula
Plaça Major i Sant Domènec

El segon diàleg és basa en la mirada col·lectiva sobre un element patrimonial tant important i característic de Cervera com són les mènsules dels balcons de la Paeria. 14 artistes de diferents disciplines, procedències i generacions establiran un diàleg artístic amb les mènsules. D’aquesta manera proposaran una mirada contemporània a aquests elements històrics des de l’escultura, la pintura, la fotografia, les arts visuals, la instal·lació o la intervenció.

Els artistes participants en aquest diàleg són: Àngela García, Agnès Pla, Alba Cuñé, Roser Vallès, Georg Massanés, Guillem Duch, Carles Gutiérrez, Joan Porredon, Pentaculo escultores, Stefano Dalle, Giulia de Manincor, Max Dalmau, Takehiro Iwata, Roser Sàrries i Daniel Gros.


La resta de diàlegs previstos al llarg del 2019:

●     Diàleg#3
Juny
Diàleg musical amb el Barroc i el Paranimf
Paranimf de la Universitat


●     Diàleg#4

Agost
Diàleg pictòric amb la festa de l’Aquelare - Mariona Millà
Museu de Cervera


●     Diàleg#5

Octubre
Diàleg Intervenció/instal·lació - AnaDmatos


●     Diàleg#6

Desembre
Diàleg visual amb la Casa Duran - Xavier Marrades 
Casa Duran i SanpereInformació aportada per Comunicant Bona Premsa, Servei de Comunicació de Cervera Capital de la Cultura Catalana.