Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Presentació pública del projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”

Presentació pública del projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”

El cardiòleg Josep Brugada, president de l’Associació Barcelona Salut i impulsor del programa de ciutats cardioprotegides, presentarà, en un acte públic obert a la ciutadania, el projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”.
Presentació pública del projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”

Aparell desfibril·lador a la plaça Major.

La presentació tindrà lloc dimarts 10 de febrer, a les 11.30 hores, a l’Auditori Municipal. Es tracta d’una xerrada informativa, amb el Dr. Josep Brugada, i posteriorment, a les 12.30 hores, tindrà lloc una sessió de formació en l’ús de desfibril·ladors, a càrrec del tècnic Òscar Aldomà. Tant la presentació com la formació estan obertes a tothom que hi vulgui participar.

“Cervera, ciutat cardioprotegida”

Amb aquesta iniciativa Cervera es converteix en la tercera ciutat catalana cardioprotegida després de Barcelona i Reus. El projecte inclou, entre d’altres, accions de formació, sensibilització i senyalització dels diferents aparells de titularitat pública que hi ha a la ciutat. Els desfibril·ladors estan instal·lats, des del 29 de gener, a la plaça Major (davant l’oficina del Punt d’Informació Laboral, Serveis Socials i Habitatge de la Paeria), i a les farmàcies Miró (carrer Santa Anna, 4), Gomà (plaça Universitat, 47) i Antonijoan (avinguda d’Agramunt, 13). Es tracta d’aparells portàtils a disposició de qualsevol persona que el necessiti davant d'un episodi cardíac sobrevingut.

La Paeria i les tres farmàcies de la ciutat disposen de desfibril·ladors, des del dijous 29 de gener, gràcies al projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”, impulsat per l’Associació Barcelona Salut, la Paeria de Cervera, la Diputació de Lleida, el Departament de Salut, el SEM i l’Associació de Farmàcies. Aquest programa de salut pública preveu la instal·lació de quatre nous desfibril·ladors que es sumen als quatre ja existents i la seva implantació forma part de l’estudi científic de l’hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona, sobre les malalties cardiovasculars.

La proximitat, accessibilitat i capil·laritat de les farmàcies són factors clau per a la ubicació d’aquests aparells en el projecte, que té com a lema ‘la farmàcia, el cor del barri’. La mort sobtada cardíaca va provocar a Catalunya més de 3.000 defuncions l’any 2013 i pot afectar qualsevol persona i de forma inesperada. Aquesta patologia multiplica per 18 les morts produïdes en accidents de trànsit. La primera hora des de l'aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona, i d'aquí la importància que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible. Aquest dispositiu només actua en cas de fibril·lació ventricular i pot ser utilitzat per qualsevol persona encara que no tingui dels elementals coneixements sanitaris. L’actuació en cas de mort sobtada comença amb la confirmació de la pèrdua de consciència del subjecte. Seguidament, cal trucar al telèfon d’emergències mèdiques 112 (SEM) i després aplicar el desfibril·lador, seguint les instruccions automàtiques. Finalment, s’ha esperar l’ambulància.