Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies La Vila del Llibre de Cervera presenta el cartell de la 3a edició del festival literari i confirma els primers noms del programa

La Vila del Llibre de Cervera presenta el cartell de la 3a edició del festival literari i confirma els primers noms del programa

Coincidint amb els 100 anys del naixement de Manuel de Pedrolo, el booktown de les Terres de Ponent convidarà el 20 i 21 d’octubre a descobrir els aspectes més desconeguts de l’obra de l’escriptor segarrenc. A més, el programa ja comença a omplir-se de grans noms de les lletres: els premiats Joan-Lluís Lluís, Alejandro Palomas i Gemma Lienas, les il·lustradores Roser Capdevila i Pilarín Bayés, o els poetes Jordi Llavina i Àngels Moreno.

El De Pedrolo més desconegut –el poeta, dramaturg, articulista, escriptor de les grans sèries literàries i traductor, entre d’altres– serà l’eix que articularà el programa i l’ambientació de la tercera edició de Cervera, Vila del Llibre 2018, el festival literari del ‘booktown’ de les Terres de Ponent que arriba el 20 i 21 d’octubre per omplir el carrer Major de la capital de la Segarra d’activitats literàries per a tots els públics.

El cartell de l’edició d’enguany recull alguns dels objectes més representatius de l’univers pedrolià: la màquina d’escriure, infatigable i imprescindible companya de les 120 obres que va publicar, i que està representada en una fotografia de l’interior d’Els Encants del Llibre de Cervera. També es poden veure les seves característiques ulleres, en una composició en què domina el groc i el negre, els colors que identifiquen la col·lecció de novel·la negra “La cua de palla” de la que en va ser el director.

L’ambientació de la Vila del Llibre, així com les activitats més destacades del programa, aprofundiran en aspectes menys coneguts de la creació literària de Manuel de Pedrolo amb l’objectiu de donar una visió completa de l’escriptor compromès i polièdric que era. Les propostes s’estan treballant de manera conjunta amb el comissariat de l’Any Pedrolo, i entre els aspectes de la seva obra que es tractaran hi ha el De Pedrolo dramaturg –existencialista, dialèctic i compromès­–, el poeta –combatiu, realista i transformador–, novel·lista, l’autor de grans sèries literàries –com ‘La terra prohibida’ i ‘Temps obert’–, l’articulista –molt crític, honest i insubornable–, el traductor –introductor a Catalunya de grans noms de la literatura amb un equip de traductors notables: Maria Aurèlia Capmany, Ramon Folch i Camarasa, Joaquim Carbó, Maurici Serrahima–, l’escriptor visual –experimentador d’una maquetació editorial narrativa– o el De Pedrolo negre, el més conegut, però sempre interessant.

Primers noms del programa

Amb la presentació del seu cartell, Cervera, Vila del Llibre 2018 confirma també els primers noms del seu programa: Joan-Lluís Lluís, Premi Sant Jordi 2017 amb ‘Jo sóc aquell que va matar Franco’; Alejandro Palomas, Premi Nadal 2018 amb ‘Un amor’; Gemma Lienas, Premi Sant Joan 2018 amb ‘El fil invisible’; els poetes Àngels Moreno, Premi Maria Mercè Marçal 2017 amb ‘L’usurpador’, Jordi Llavina (‘Ermita’) i Jordi Cervera. A més, Roser Capdevila (‘La nena que volia dibuixar’) i Pilarín Bayés (‘Pilarín Bayés de la luna. La meva vida’) presentaran les seves autobiografies il·lustrades. També hi seran Blanca Busquets (‘La fugitiva’); Rafel Nadal ('La senyora Stendhal'), Vicenç Llorca (‘Aquell antic missatge de l’amor’) i Marta Alòs (‘Ulls maragda’). Dissabte a la nit, Manuel De Pedrolo serà el protagonista de l’acte central de la Vila de la mà de Cesk Freixas i el seu ‘Homenatge a Pedrolo’, un concert amb il·lustració i lectures en viu en el qual es rememora el De Pedrolo més activista.

La presentació del programa de Cervera Vila del Llibre 2018 serà el dimarts 9 d’octubre, i com cada any està prevista una agenda d’activitats amb un mercat d’editorials independents, taules rodones i presentacions de novetats editorials, un espai infantil amb contacontes, tallers dels oficis del llibre, exposicions i espectacles musicals.

 

Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya (www.viladelllibre.cat)

La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya neix a iniciativa de VilaDelLlibre.CAT per desplegar iniciatives de turisme cultural que tenen com a eix central la literatura i que són capaces de dinamitzar de manera sostenible el territori.

La 'Vila del Llibre’ és l’element estructural de la proposta: la reconversió en booktown d’espais oblidats i deprimits, tant en l’entorn rural com dins de pobles i ciutats més grans. Partint de les estructures ja existents, la Vila del Llibre aconsegueix donar una nova vida als espais abandonats de manera sostenible, implicant la població en l’estructuració d’iniciatives de lleure al voltant del món del llibre que atreuen un visitant interessat en la cultura i les tradicions. Concretament, una Vila del Llibre recupera espais per convertir-los en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració...); estableix un espai per a la recollida, la classificació i la venda de llibres de segona mà; crea un programa d’activitats basades en la literatura pensat per a tots els públics, i convoca a una fira anual del llibre que es converteix en el punt de trobada entre autors, creadors i professionals del llibre amb el seu públic.

Bellprat (Anoia) és el primer booktown de Catalunya, Cervera (Segarra) la segona de les viles del llibre, Montblanc (Conca de Barberà) la tercera, La Pobla de Segur (Pallars Jussà) la quarta, i L’Escala (Alt Empordà) s’incorporarà com la cinquena al febrer del 2019.

 

Informació aportada per Constanza Saavedra (Comunicació VilaDelLlibre.CAT).