Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, presideix l'acte de lliurament dels Premis Recercat a Cervera

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, presideix l'acte de lliurament dels Premis Recercat a Cervera

El Paranimf de la Universitat de Cervera va acollir, dissabte 4 de maig, el lliurament dels Premis Recercat 2019, que han recaigut en l’exconseller Lluís Puig, en l’humanista Mario Zucchitello, i en el Museu Arxiu de Santa Maria-Centre d’Estudis Locals de Mataró.
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, presideix l'acte de lliurament dels Premis Recercat a Cervera

Lliurament dels premis al Paranimf (foto IRMU).

Els Premis són un dels actes principals del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, organitzada aquest cap de setmana a Cervera per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Paeria de Cervera, el Centre d’Estudis Segarrencs i la Diputació de Lleida. Són guardons que volen reconèixer la tasca realitzada en el món dels centres d’estudis tant per una entitat, com per una persona que n’estigui vinculada. L’acte de lliurament ha estat presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, i per la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, que han coincidit a remarcar la vàlua i rellevància dels guardonats.

Lluís Puig i Mario Zucchitello han rebut el premi exaequo en la categoria individual.
En el cas de l’exconseller de Cultura Lluís Puig s’ha valorat la seva dilatada dedicació a la cultura i la gestió cultural en sentit ampli. Entre altres Puig ha estat sardanista, músic, fundador i gestor de diverses entitats, així com a constant impulsor i significador de la cultura popular i tradicional. És autor de diferents llibres sobre dansa. El 1984 va rebre el Premi Nacional de Dansa. Ha estat director del Mercat de la Música Viva de Vic i de la Fira de Manresa, president de l’IRMU entre els anys 2011 i 2017 i conseller de Cultura. Actualment, des de l’exili, continua amatent de la realitat cultural i de les activitats que es porten a terme a Catalunya. Precisament per la seva condició d’exiliat, Puig no ha pogut recollir el premi en persona ni rebre en directe els aplaudiments del públic assistent a l’acte, que s’ha ficat dempeus quan se l’ha nomenat mereixedor del Premi Recercat.

En el cas de l’italià i català d’adopció establert a Tossa de Mar, Mario Zucchitello, la seva formació humanista li va facilitar una ràpida immersió en la llengua i la cultura catalanes. Gairebé la totalitat de la seva producció científica ha estat escrita en català. Zucchitello, entre altres, s’ha dedicat a investigar i fomentar la recerca sobre la història i l’arqueologia de la seva població d’adopció i a publicar els resultats en treballs monogràfics. Al llarg dels anys ha estat nexe d’unió en diverses iniciatives culturals entre Catalunya i Itàlia. El guardonat ha participat en la fundació o ha estat membre de diferents entitats i institucions com el Centre d’Estudis Tossencs, el Centre d’Estudis Selvatans, el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona i l’Associació d’Arxivers de Catalunya. Des de 1985 és director de l’Arxiu Històric Municipal de Tossa i president del Centre d’Estudis Tossencs. L’any 2000 va ser elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona i el 2010 va obtenir el Premi Joan Saqués Roca de la Fundació Valvi de Girona.

Quant al Museu Arxiu de Santa Maria-Centre d’Estudis Locals de Mataró, ha rebut el premi en la categoria d’entitat que ha servit per a reconèixer-li els més de 70 anys que fa que es dedica a la gestió, difusió i salvaguarda del patrimoni artístic, històric i cultural de la parròquia més antiga del terme de Mataró. Gràcies a aquesta entitat, la ciutat gaudeix d’una àmplia i rica font arxivística que documenta la història local. A més, de forma totalment voluntària i sense ànim de lucre, l’equip del Museu Arxiu fa accessible el valuós conjunt artístic de la basílica de Santa Maria. És una associació valorada a Mataró i la comarca del Maresme per les seves nombroses realitzacions, organitza xerrades, exposicions... i per l’alt nivell d’implicació en l’àmbit cultural del país. Tota aquesta tasca la realitza des de les tres grans àrees en què es divideix: el Museu, l’Arxiu i el Centre d’Estudis.


XV
Recercat. Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana 

La jornada s'ha organitzat a Cervera, del 3 al 5 de maig, en ser Capital de la Cultura Catalana 2019. Les persones assistents han pogut gaudir de les diverses activitats organitzades principalment per donar a conèixer a la ciutadania la tasca d’investigació que realitzen els instituts i centres d’estudis al llarg de l’any sobre temes relacionats amb el seu entorn. La jornada també és una cita anual entre les entitats participants vingudes d’arreu dels territoris de parla catalana que els serveix per a compartir i intercanviar experiències i projectes.

A més dels actes més divulgatius com la taula rodona i les presentacions de projectes, el públic ha pogut visitar la Fira, una carpa de 250 metres on es mostraven les novetats editorials i els projectes més destacats de recerca local i comarcal. També quatre exposicions que tractaven temes tan diferents com la maçoneria, la gelada de 1956, l’Esbart Català de Dansaires i les festes als barris de Barcelona; diverses visites culturals i un espai per a públic familiar, Recerxic, entre altres propostes, totes d’accés lliure i obert a tothom.


Informació aportada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU).