Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies L’antic carrer General Güell es dirà Guinedilda

L’antic carrer General Güell es dirà Guinedilda

Guinedilda, repobladora i fundadora de la ciutat de Cervera al segle XI, ha resultat escollida com a nou nom del carrer amb un total de 87 vots (un 30% del total dels vots vàlids).
L’antic carrer General Güell es dirà Guinedilda

Recompte dels vots a la Sala de Plens de la Paeria.

El segon nom més votat ha estat Rosa Fabregat, amb 79 vots (un 27%); seguida per Magdalena de Montclar, amb 77 (26%). Neus Català n’ha obtingut 48 (un 17%), mentre que la proposta d’Anna Murià no ha tret cap vot. Enllaç als resultats.

El recompte dels vots ha tingut lloc dimecres 13 de març, en un acte obert al públic a la Sala de Plens de la Paeria. El paer en cap, Ramon Royes, ha presidit l’acte i ha anunciat el nom que ha obtingut més vots. El resultat es trasllada al següent Ple de la Paeria de Cervera, a finals de març, per a la seva ratificació.

La participació ha estat de 338 vots (248 per via telemàtica i 90 dipositats a les urnes). Hi ha hagut 3 vots nuls i 44 d’incorrectes. La condició per poder votar era ser major de 16 anys i estar empadronat a Cervera o ser propietari d’un immoble al carrer. El total de vots vàlids ha estat de 291.

El procés participatiu ha seguit el mateix model que el canvi de nom del carrer Duc d’Ahumada, fundador de la Guàrdia Civil, pel de carrer de l’1 d’Octubre, que es va dur a terme a finals del 2017. En aquell procés hi van participar més de 200 veïns en la fase d’aportació de propostes i uns 400 en la fase de votació final.

Guinedilda
Repobladora i fundadora de la ciutat de Cervera. Primera dona que es menciona en un document referit a Cervera. L’any 1026 la comtessa Ermessenda atorgà a Guinedilda i els seus fills el domini de les terres de Cervera, a la Marca del comtat d’Osona, on els nous pobladors ja havien construït un primitiu castell.
Guinedilda esdevé el símbol de la dona colonitzadora a la qual es reconeix el treball realitzat en l’ocupació de terres ermes i l’edificació de fortaleses; també ens mostra el valor i l’autoritat que tenia al segle XI una dona sola, que no havia de reclamar els drets en nom de cap marit, ni de cap llinatge, només en el seu nom propi i com a dona.

General Güell
El carrer portava el nom en honor a Ildefons Güell Arqués, comandant militar a Ceuta a les ordres del dictador Primo de Rivera i que posteriorment va donar suport al règim franquista. Acabada la Guerra Civil espanyola, en plena dictadura, es va decidir retre homenatge a aquest general, casat a Cervera, afí al règim. Un dels principals carrers de la ciutat va  passar a anomenar-se del General Güell, en substitució de Francesc Macià, nom que tenia durant la República, i de carrer de les Verges, denominació originària en referència a una antiga capella que hi havia existit.

Enllaç a la notícia a La Segarra TV.