Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies El recuperat Anunci de Festes dona inici a la Isagoge i la Festa Major de Cervera

El recuperat Anunci de Festes dona inici a la Isagoge i la Festa Major de Cervera

La Passada, una gran cercavila amb el seguici festiu de la ciutat, i el pregó, a càrrec de l’eminent doctor cerverí Magí Raich, van marcar, dissabte 14 de setembre, l’inici de les celebracions de la Isagoge i la Festa Major del Sant Crist.
El recuperat Anunci de Festes dona inici a la Isagoge i la Festa Major de Cervera

Autoritats, pregoner i representants dels Carranquers presents a l'acte (foto Jordi Prat).

La recuperació de l’Anunci de Festes és una de les novetats que ha presentat enguany la Isagoge. Va incloure la Passada, una cercavila amb les timbales, l’Àliga, els capgrossos, els gegants, el drac, el ball d’espases, el ball de gitanes, la música pròpia de cada ball i tocs de campanes. Va sortir de la plaça Universitat i va finalitzar a la plaça Major, on va convocar la ciutadania a la lectura del pregó.

Abans del pregó, a la Sala de Plens de la Paeria, la Corporació Municipal va homenatjar l’entitat Ball de Diables de Cervera Carranquers, en motiu del seu 25è aniversari.
Acte seguit, el doctor Magí Raich va llegir el pregó des del balcó de la Paeria.
Després del reconeixement i el pregó es va encendre la Tronada preparada pels Trabucaires a la plaça Major, a càrrec del paer en cap, Ramon Augé; el pregoner d’enguany, Dr. Magí Raich; i representants dels Carranquers. L’acte va finalitzar amb el Toc general de Festa Major, a càrrec dels Campaners de Cervera, i una ballada conjunta del seguici festiu.

Isagoge

La setmana cultural, preludi de la Festa Major, es dedica enguany a recordar el poeta Jaume Ferran i Camps (1928-2006), els fotògrafs Claudi Goméz Grau (1907-1989) i Frederic Gómez Grau (1920-2013), i la historiadora i traductora Hermínia Grau i Aymà (1897-1982).
Del 12 al 20 de setembre, es posa de manifest la importància d’aquests noms propis, que al llarg del segle XX van reivindicar la seva identitat defensant disciplines culturals que, en algunes ocasions, eren difícils d’encaixar a l’època.
En motiu de la Isagoge s’organitzen més de 30 activitats molt transversals que inclouen sessions de contes, cinema, documentals, conferències, exposicions, teatre, visites turístiques, concerts, presentacions de llibres... com a preludi de la Festa Major.


Festa Major del Sant Crist

És la festa gran de la ciutat. Se celebra del 21 al 23 de setembre, amb un programa que combina les tradicions amb els actes més lúdics per a tots els públics.
Les principals novetats d’enguany són l’estrena del gegant negre i el Festival Segamots.
El gegant negre s’estrenarà, dissabte 21 a la tarda, coincidint amb la 38a Trobada de gegants. Es tracta d’un gegantó que recrea un gegant cerverí que formava part de la Confraria del Sant Esperit, portadors del gegants entre els segles XVI i XIX, i que es té constància que va participar a les festes cerverines entre el 1916 i el 1920, quan va desaparèixer. Ara, 100 anys més tard, es recupera per al seguici de la ciutat.
El Festival Segamots forma part de la programació de Cervera Capital de la Cultura Catalana. Coincidint amb la Festa Major, del 20 al 23 de setembre, posarà en valor l’art de contar contes, amb narracions orals, conferències, taules rodones...
Pel que fa a la programació musical, el grup madrileny de punk rock Boikot seran cap de cartell al concert del dissabte 21, juntament amb els cerverins The Pink Goats i el DJ David Beatz. El divendres 20 hi haurà una Festa Remember dels anys 90; el diumenge 22, un espectacle de varietats; i dilluns 23, concert i ball amb l’Orquestra Swing Latino. Tots aquests actes, amb entrada gratuïta, es faran al pavelló polivalent.