Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Descoberta de la placa del carrer Guinedilda

Descoberta de la placa del carrer Guinedilda

Dijous 13 de juny, a les 20 hores, tindrà lloc la descoberta de la placa del carrer Guinedilda, que substitueix l’antiga denominació de carrer General Güell.

El nou nom del carrer es va decidir mitjançant un procés participatiu, que va finalitzar el passat mes de març, en què la ciutadania podia escollir entre cinc noms de dona: Guinedilda, Rosa Fabregat, Magdalena de Montclar, Neus Català i Anna Murià.

Guinedilda va resultar escollida amb 87 vots (un 30% del total dels vots vàlids, 291).

Guinedilda
Repobladora i fundadora de la ciutat de Cervera. Primera dona que es menciona en un document referit a Cervera. L’any 1026 la comtessa Ermessenda atorgà a Guinedilda i els seus fills el domini de les terres de Cervera, a la Marca del comtat d’Osona, on els nous pobladors ja havien construït un primitiu castell.
Guinedilda esdevé el símbol de la dona colonitzadora a la qual es reconeix el treball realitzat en l’ocupació de terres ermes i l’edificació de fortaleses; també ens mostra el valor i l’autoritat que tenia al segle XI una dona sola, que no havia de reclamar els drets en nom de cap marit, ni de cap llinatge, només en el seu nom propi i com a dona.

General Güell
El carrer portava el nom en honor a Ildefons Güell Arqués, comandant militar a Ceuta a les ordres del dictador Primo de Rivera i que posteriorment va donar suport al règim franquista. Acabada la Guerra Civil espanyola, en plena dictadura, es va decidir retre homenatge a aquest general, casat a Cervera, afí al règim. Un dels principals carrers de la ciutat va  passar a anomenar-se del General Güell, en substitució de Francesc Macià, nom que tenia durant la República, i de carrer de les Verges, denominació originària en referència a una antiga capella que hi havia existit.