Cervera recorda el camp de concentració que hi va haver a la ciutat durant la guerra civil
L’acte d’inauguració dels dos plafons va anar a càrrec del paer en cap, Ramon Royes; el director general del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos; el tinent d’alcalde de la Paeria, Jaume Carcassona; el regidor de Cultura, Marc Holgado; el regidor Juli Lago; el conseller comarcal de Cultura, Ramon Pintó; i l’historiador Jordi Oliva.
L’ordre de creació del camp de concentració de Cervera, juntament amb els de Lleida, Tarragona i Reus, data del 24 de gener de 1939, quan feia just una setmana que l’exèrcit de Franco havia ocupat la ciutat. El camp estava situat a l’antic magatzem de la Sociedad Anónima Cros, on ara es troba el supermercat Mercadona. Va funcionar, a partir del 24 de gener de 1939 i durant poc més d’una setmana, com a camp de concentració dels presoners capturats per l’exèrcit franquista. Fou conegut irònicament com “Hotel Ciment”, pel polsim d’aquest producte escampat per terra. Entre el 24 de gener i el 9 de febrer hi haurien passat uns 6.000 presoners. Després el camp es va traslladar a l’edifici de l’antiga Universitat.
Després de la inauguració dels plafons, els actes es van traslladar al Museu Comarcal, on es van projectar els documentals “El món concentracionari en zona republicana i nacional: Concabella i Cervera, dos realitats pròximes”. La presentació va anar a càrrec dels seus productors Jordi Soldevila i Natàlia Lloreta i l’historiador Jordi Oliva.
A la Segarra, en 15 quilòmetres de distància, hi va haver dos models de camps de concentració, de reclusió i d'internament de presoners i persones civils que eren utilitzats com a mà d'obra esclava, el de Concabella i el de Cervera. Els documentals permeten conèixer la realitat d’aquests dos camps de concentració. El de Cervera fa referència als camps ubicats al magatzem de la Cros, primer, i a l’edifici de la Universitat, després.
Enllaç al documental dels camps de concentració a Cervera.