Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Cervera recordarà el camp de concentració que hi va haver a la ciutat l'any 1939

Cervera recordarà el camp de concentració que hi va haver a la ciutat l'any 1939

L’ordre de creació del camp de Cervera data del 24 de gener de 1939. Enguany es compleix el 76è aniversari d’aquest fet i el dissabte 14 de març es recorda amb un acte de memòria i reconeixement a tots els presoners que van passar pel camp de concentració.
Cervera recordarà el camp de concentració que hi va haver a la ciutat l'any 1939

Monòlit commemoratiu al carrer Montoliu.

L’acte té lloc dissabte 14 de març amb el següent programa:

17.30 hores: inauguració de monòlits commemoratius a l’avinguda de l’Esport (costat del cementiri) i al carrer Montoliu (davant del supermercat Mercadona)

19 hores: taula rodona al Museu Comarcal de Cervera amb Ramon Royes, paer en cap de Cervera; Jordi Palou-Loverdos, director general de Memorial Democràtic; Marc Holgado, regidor de Cultura de la Paeria; Jordi Oliva, historiador; i Jordi Soldevila i Natàlia Lloreta, documentació i producció dels documentals.

Projecció dels documentals “El món concentracionari en zona republicana i nacional: Concabella i Cervera, dos realitats pròximes”.

 

Camp de concentració de Cervera

Estava situat a l’antic magatzem de la Sociedad Anónima Cros, on ara es troba el supermercat Mercadona. Va funcionar, a partir del 24 de gener de 1939 i durant poc més d’una setmana, com a camp de concentració dels presoners capturats per l’exèrcit franquista. Fou conegut irònicament com “Hotel Ciment”, pel polsim d’aquest producte escampat per terra. Entre el 24 de gener i el 9 de febrer hi haurien passat uns 6.000 presoners. Després el camp es va traslladar a l’edifici de l’antiga Universitat.

 

Documentals “El món concentracionari en zona republicana i nacional: Concabella i Cervera, dos realitats pròximes”

A la Segarra, en 15 quilòmetres de distància, hi va haver dos models de camps de concentració, de reclusió i d'internament de presoners i persones civils que eren utilitzats com a mà d'obra esclava, el de Concabella i el de Cervera.

Els documentals permeten conèixer la realitat d’aquests dos camps de concentració. El de Cervera fa referència als camps ubicats al magatzem de la Cros, primer, i a l’edifici de la Universitat, després. Han estat produïts per Jordi Soldevila i Natàlia Lloreta.