Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Cervera, primera ciutat de Lleida cardioprotegida

Cervera, primera ciutat de Lleida cardioprotegida

La Paeria i les tres farmàcies de la ciutat disposen de desfibril·ladors, des del dijous 29 de gener, gràcies al projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”, impulsat per l’Associació Barcelona Salut, la Paeria de Cervera, la Diputació de Lleida, el Departament de Salut, el SEM i l’Associació de Farmàcies.
Cervera, primera ciutat de Lleida cardioprotegida

Desfibril·lador situat a la plaça Major.

Els desfibril·ladors es troben a la plaça Major (davant l'oficina del Punt d'Informació Laboral, Serveis Socials i Habitatge de la Paeria), i a les farmàcies Miró (carrer Santa Anna, 4), Gomà (plaça Universitat, 47) i Antonijoan (avinguda d’Agramunt, 13). Es tracta d’aparells portàtils a disposició de qualsevol persona que el necessiti davant d'un episodi cardíac sobrevingut.

Cervera és la primera localitat de Lleida cardioprotegida i la tercera ciutat que entra a formar part del projecte ‘Catalunya, territori cardioprotegit’, que es va posar en marxa el desembre del 2013 a Barcelona, on hi ha un centenar de farmàcies que disposen d’aquest aparell. Posteriorment es va sumar al projecte Reus i ara Cervera.

Aquest programa de salut pública preveu la instal·lació de quatre nous desfibril·ladors que es sumen als quatre ja existents i la seva implantació forma part de l’estudi científic de l’hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona, sobre les malalties cardiovasculars.

La proximitat, accessibilitat i capil·laritat de les farmàcies són factors clau per a la ubicació d’aquests aparells en el projecte, que té com a lema ‘la farmàcia, el cor del barri’. La mort sobtada cardíaca va provocar a Catalunya més de 3.000 defuncions l’any 2013 i pot afectar qualsevol persona i de forma inesperada. Aquesta patologia multiplica per 18 les morts produïdes en accidents de trànsit. La primera hora des de l'aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona, i d'aquí la importància que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible. Aquest dispositiu només actua en cas de fibril·lació ventricular i pot ser utilitzat per qualsevol persona encara que no tingui dels elementals coneixements sanitaris. L’actuació en cas de mort sobtada comença amb la confirmació de la pèrdua de consciència del subjecte. Seguidament, cal trucar al telèfon d’emergències mèdiques 112 (SEM) i després aplicar el desfibril·lador, seguint les instruccions automàtiques. Finalment, s’ha esperar l’ambulància.


Projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”

Amb aquesta iniciativa Cervera es converteix en la tercera ciutat catalana cardioprotegida després de Barcelona i Reus. El projecte inclou, entre d’altres, accions de formació, sensibilització i senyalització dels diferents aparells de titularitat pública que hi ha a la ciutat. Es presentarà a la ciutadania, en un acte públic, el proper dimarts 10 de febrer, a les 11.30 hores, a l’Auditori Municipal.