Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Cervera descobreix la nova placa del carrer Guinedilda

Cervera descobreix la nova placa del carrer Guinedilda

El paer en cap en funcions, Ramon Royes, va descobrir la nova placa amb el nom del carrer Guinedilda, que substitueix l’antiga denominació de carrer General Güell.
Cervera descobreix la nova placa del carrer Guinedilda

Descoberta de la placa (foto Jordi Prat).

L’acte va tenir lloc el dijous 13 de juny, amb la participació de la historiadora Teresa Salat, i l’assistència dels regidors Jaume Rossich, Joan Prat, Núria Regí, Antonio Delgado i nombrosos veïns del carrer.

Enllaç a la notícia a La Segarra TV.

El nou nom es va decidir mitjançant un procés participatiu, que va finalitzar el passat mes de març, en què la ciutadania podia escollir entre cinc noms de dona: Guinedilda, Rosa Fabregat, Magdalena de Montclar, Neus Català i Anna Murià. 
Guinedilda va resultar escollida amb 87 vots (un 30% del total dels vots vàlids, 291).

Guinedilda
Repobladora i fundadora de la ciutat de Cervera. Primera dona que es menciona en un document referit a Cervera. L’any 1026 la comtessa Ermessenda atorgà a Guinedilda i els seus fills el domini de les terres de Cervera, a la Marca del comtat d’Osona, on els nous pobladors ja havien construït un primitiu castell.
Guinedilda esdevé el símbol de la dona colonitzadora a la qual es reconeix el treball realitzat en l’ocupació de terres ermes i l’edificació de fortaleses; també ens mostra el valor i l’autoritat que tenia al segle XI una dona sola, que no havia de reclamar els drets en nom de cap marit, ni de cap llinatge, només en el seu nom propi i com a dona.