Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Cervera commemora el Tricentenari amb la presentació d’un nou llibre de Josep M. Llobet

Cervera commemora el Tricentenari amb la presentació d’un nou llibre de Josep M. Llobet

El director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro; el de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep M. Solé i Sabaté; el paer en cap de Cervera, Ramon Royes; el president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent, Miquel Torres; i la directora del Museu Comarcal de Cervera, Carme Bergés, van presidir l’acte de presentació del llibre "Documents notarials de la Segarra i l’Urgell relacionats amb la Guerra de Successió 1705-1714”, a càrrec del seu autor, l’historiador cerverí Josep M. Llobet i Portella.
Cervera commemora el Tricentenari amb la presentació d’un nou llibre de Josep M. Llobet

Presentació del llibre (foto J.Prat).

La presentació del llibre, que va tenir lloc dijous 4 de setembre al Museu Comarcal Cervera, la va organitzar el Grup de Recerques de les Terres de Ponent, com a cloenda dels actes commemoratius del Tricentenari de 1714 que aquesta entitat cultural ha organitzat en dotze poblacions de les comarques de Lleida.

En l’acte, el director de l’IEI, l’historiador Josep M. Solé i Sabaté, va afirmar que “bona part de la documentació que ara es fa pública es coneixia de feia anys, però que fins ara no s’havia fet l’esforç de publicar-ho”. Va reconèixer que Cervera s’ha tret la “llufa” de ciutat botiflera gràcies a la perseverança del seu paer en cap, Ramon Royes. Els dos llibres que ha publicat l’historiador Josep M. Llobet confirmen que Cervera fou austriacista.

En el mateix sentit es va expressar Agustí Alcoberro, que va destacar la importància d’haver posat la llum a tots aquests documents que demostren que Cervera no fou felipista.

De la seva banda, el paer en cap, Ramon Royes, va destacar la quantitat i la qualitat dels actes commemoratius del Tricentenari a Cervera; la figura de l’historiador cerverí Josep M. Llobet, que fa anys que porta a terme una enorme tasca de recerca de documentació; i la capitalitat cultural de Cervera a les Terres de Lleida.

Després de la presentació del llibre, la commemoració es va traslladar a l’Auditori Municipal, espai on antigament estava situada l’església de Sant Bernat, on va tenir lloc la primera Cort General de Catalunya –origen de l’actual Generalitat- l’any 1359.

A l’Auditori, una ofrena floral va recordar la pèrdua de les Institucions Catalanes. Acte seguit va tenir lloc la lectura d’un poema a càrrec de l’escriptora cerverina Rosa Fabregat; interpretacions musicals d’Anna Torres i Anna Pallàs; la hissada d’una senyera i el Cant dels Segadors com a cloenda.