Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Cervera, capital de la música clàssica catalana per Pasqua

Cervera, capital de la música clàssica catalana per Pasqua

El 6è Festival de Pasqua, que tindrà lloc del 17 al 26 de març, convertirà un any més Cervera en la capital de la música clàssica del país, tal com s’ha afirmat en la presentació de l’esdeveniment, que ha tingut lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) a Lleida, dimarts 8 de març.
Cervera, capital de la música clàssica catalana per Pasqua

Presentació del Festival de Pasqua a l'IEI a Lleida.

La presentació ha anat a càrrec del director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Rosa Pujol; la regidora de Cultura de la Paeria de Lleida, Montse Parra; el paer en cap de Cervera, Ramon Royes; el regidor de Cultura, Jaume Rossich; i el director del Festival de Pasqua, Xavier Puig.

El paer en cap, Ramon Royes, ha agraït el suport econòmic de les administracions (Generalitat i IEI) i la difusió dels mitjans de comunicació. Ha afirmat que “el Festival de Pasqua posiciona Cervera com a capital cultural i musical de Catalunya, fet que té una gran repercussió en la ciutat”. Ha destacat “el maridatge entre música i patrimoni que promou aquest esdeveniment”.

Festival de Pasqua de Cervera

Arriba a la sisena edició amb tota una jornada dedicada al centenari d’Enric Granados, que serà el dia exacte de la seva tràgica mort (24 de març), i amb propostes molt diverses de música clàssica catalana. Tindrà lloc del 17 al 26 de març en diversos punts emblemàtics de la ciutat de Cervera.

El primer cap de setmana de Festival ja hi ha un primer plat fort, el dissabte 19 de març a les 21.00 hores amb la presència de La Companyia Musical, dirigida per Josep Bonet, amb Temps de Passió a la Catalunya del Barroc. Aquest concert serà retransmès el diumenge per tot Europa en el Holy Week Music Day de les emissores de la Unió Europea de Radiodifusió. Compta amb la col·laboració de Catalunya Música i amb el patrocini de la Fundació BBVA que promou la Setmana Religiosa de Vic, on també es farà aquest concert en coproducció amb el Festival de Pasqua de Cervera.

El Festival continua el dijous 24 de març amb l’anunciada Marató Granados. Al llarg de tot el dia podrem gaudir de diversos concerts a càrrec del pianista Daniel Ligorio i del Trio Pedrell, però també amb projeccions, xerrades, presentacions, com la del CD de les obres simfòniques que ha realitzat l’OBC, i també activitats gastronòmiques inspirades en aquest compositor. Per cloure aquest dia del centenari de Granados, ho farem amb la poesia de Joan Margarit, poeta de l’amor i de la mort... i de la música. Del seu darrer llibre Des d’on tornar a estimar s’ha fet l’encàrrec d’unes cançons a cinc compositors catalans: Josep M. Guix, Albert Guinovart, Albert Carbonell, Xavier Pagès-Corella i Bernat Vivancos, que estrenaran la reconeguda soprano Ofèlia Sala, i el pianista Jordi Camell, que actuaran conjuntament amb Joan Margarit, que llegirà els seus poemes.

El Festival de Pasqua de Cervera continua divendres 25 de març amb els habituals concerts de proximitat, on podrem gaudir de la veu i la tiorba de Cum Cantico i de la guitarra de Pau Figueres, de la formació Sul Tasto Sextet i del quartet de corda Cosmos en salons nobles del carrer Major de Cervera com el de Cal Razquin, el de Cal Solsona o el de Cal Duran. Tanmateix, el punt àlgid arribarà al vespre amb dos cites ineludibles. La primera, a les 19 hores al Paranimf de la Universitat de Cervera, amb la versió més jazzística de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell interpretant les obres musicades de Joan Margarit amb el seu fill Carles Margarit a la direcció i composició i en què actuarà la cantant Laura Simó. Acabarem el dia, a l’Auditori Municipal a les 22.00 hores, amb un tast a les fosques de la mà del jove pianista Ignasi Cambra, que amb el concert “Tanca els ulls” ens convidarà a despertar l’oïda amb la degustació de productes fets per cooperatives que treballen amb discapacitats: Cooperativa l’Olivera, Casa Dalmases de Cervera i Associació Alba.

Dissabte 26 de març, el Festival de Pasqua de Cervera també ha programat un contacontes familiar amb l’espectacle “Granados i l’espurna de la felicitat” a càrrec de l’actriu Clara del Ruste i del pianista Emili Brugalla. I el mateix dia, a les 21.00 hores, es clourà al Gran Teatre de la Passió amb un final sorprenent. Arnau Tordera, líder del grup Obeses, i el contratenor Jordi Domènech protagonitzaran un espectacle que és encàrrec i estrena d’aquest Festival i que porta per títol “Remena nena!”. Aquests dos cantants i amics recuperaran amb estil propi i molta comicitat algunes joies oblidades de les cançons de cuplet que s’interpretaven al Paral·lel de principis del segle XX. Ho faran acompanyats per l’Orquestra Terrassa 48 que lidera Quim Térmens.