Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Bona acollida de l’exposició "Sota Censura" a Cervera

Bona acollida de l’exposició "Sota Censura" a Cervera

El passat diumenge 20 de gener es va clausurar, al Museu de Cervera, un dels actes més rellevants de la commemoració de l'Any Pedrolo, l’exposició “Sota Censura. Manuel de Pedrolo, retrat d’un segle de lluita”, inaugurada el 20 d’octubre.
Bona acollida de l’exposició "Sota Censura" a Cervera

Visita a càrrec de la comissària de l'exposició, Alba Pijuan.

L'exposició ha tingut molt bona acollida ja que, des de llavors, l’han visitada més de 700 persones, entre les quals, majoritàriament, cerverins i cerverines, així com també habitants de la Segarra i comarques veïnes.

Proposa un recorregut pel segle XX de la mà d’aquest autor, que va utilitzar el poder de l’escriptura en un sentit ampli i compromès. El relat aborda la dimensió més política i social d’un Pedrolo que posa la literatura al servei d’un ideari. A través dels seus textos es poden resseguir aspectes fonamentals de la nostra història com el catalanisme polític, la lluita obrera, l’alliberament de la dona, la llibertat d’expressió i un llarg etcètera que construeixen l’univers pedrolià i posen lletra a cent anys de lluita.

L’exposició ho estructura en tres àmbits: un primer dedicat al funcionament de la censura espanyola i els seus efectes. Des d’una primera etapa més cruenta en la qual es depuren biblioteques i es cremen llibres al carrer, fins a la Llei de Premsa de 1966 que comporta la supressió de paràgrafs i/o que es segrestin llibres. Val a dir que Manuel de Pedrolo fou l’escriptor que més en va patir, de censura.
Un segon àmbit mostra com l’autor, a partir dels seus textos, aborda la lluita social i política, que entén des de la premissa de l’alliberament total, és a dir, inclou l’alliberament nacional i la lluita antifranquista, la lluita obrera, l’alliberament de la dona a través de les dificultats i reivindicacions laborals i, finalment, la llibertat sexual, qüestió que li comporta censura per ultratge a la moral pública o indecència.
El tercer i darrer àmbit se centra en la lluita literària atès que Pedrolo entén la literatura com una eina per transformar la societat mitjançant la qual l’escriptor n’esdevé la consciència crítica i ètica. Ho fa des de l’admiració per l’existencialisme i Jean-Paul Sartre i així com a través de gèneres trencadors com el teatre de l’absurd o bé considerats subliteraris i que l’autor reivindica: la novel·la negra i la ciència ficció.

A raó de tot això, el Museu de Cervera va oferir una sèrie de visites d’autor a càrrec de la comissària de l’exposició, Alba Pijuan, les quals va aprofitar l’alumnat de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de l’institut cerverí La Segarra. D’igual manera, hi ha hagut molt bona resposta a les tres visites que es van realitzar un diumenge de cada mes. Val a dir que l’exposició també ha estat visitada pel Punt Òmnia de Cervera.

Informació i imatge aportat pel Museu de Cervera.