Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies Acte de record a les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera

Acte de record a les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera

Dissabte 7 de setembre, a les 12 hores, tindrà lloc la trobada anual dels familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera, enguany amb l’assistència de la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font.
Acte de record a les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera

Acte de record a les víctimes, el setembre del 2018.

També hi participaran el paer en cap de Cervera, Ramon Augé; el regidor de Serveis Funeraris, Antonio Delgado; i els impulsors de la trobada: l’historiador Jordi Oliva, autor del treball de recerca d’aquesta memòria col·lectiva, i Paquita Burón, en representació dels familiars de les víctimes enterrades a la fossa.

Durant l’acte es faran ofrenes florals, es llegiran poemes i hi haurà intervencions musicals d’alumnes del Conservatori de Cervera. També tindran lloc parlaments de les autoritats, de l’historiador Jordi Oliva i de Paquita Burón.

Serà l’onzena edició d’aquesta trobada a Cervera. Cal destacar que s’està editant, i que aviat veurà la llum, un llibre amb relats personals escrits per 17 de les famílies. Es tracta d’una iniciativa proposada per Paquita Burón, filla d’una de les víctimes, que ha rebut el suport i la col·laboració de Jordi Oliva i Josep Miret, que han recollit i estan revisant els relats.


Fossa comuna del cementiri de Cervera

Enguany es l’11è aniversari de la dignificació d’aquest espai, una iniciativa portada a terme l’any 2008 pel Memorial Democràtic de Catalunya i la Paeria de Cervera.

La dignificació de la fossa comuna del cementiri de Cervera és un referent estatal pel que fa a la recuperació de la memòria històrica. El treball de l’historiador Jordi Oliva ha permès identificar les persones enterrades a la fossa: víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, presoners, refugiats, presoners del camp de treball de Concabella i del camp de concentració franquista de Cervera, civils...
Al cementiri es troba un fitxer (417 fitxes) amb els noms de les persones enterrades a la fossa.