Ajuntament

Esteu aquí: Inici Ajuntament Articles d’opinió Paer en cap Any 2017 Abril 2017

Abril 2017

ELS VEÏNS PODREU PARTICIPAR ALS PLENS

L’Equip de Govern de la Paeria de Cervera presentem al Ple del dia 4 d’abril el nou Reglament de participació ciutadana i el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM). Es tracta d’un salt qualitatiu espectacular quant a compromís, transparència i participació ciutadana. Els canvis tindran una afectació directa i positiva en la relació entre el Govern de la ciutat i la ciutadania.

En primer lloc, el nou ROM permetrà que els ciutadans tinguin veu als Plens municipals, al final de la sessió, de manera que podran intervenir preguntant sobre qualsevol dels temes de l’Ordre del dia.

Pel que fa al nou Reglament de participació ciutadana, recull d’una manera clara la relació dels drets de participació dels ciutadans i els mecanismes per poder exercir aquests drets. Detalla també els òrgans de participació i es refereix també al foment de l’associacionisme a la ciutat.

L’Equip de Govern va molt més enllà i introdueix al reglament allò que fem des que tinc l’honor de ser paer en cap de la ciutat, organitzar sessions informatives participatives i obertes a la ciutadania de manera periòdica per informar d’aspectes claus de la ciutat com es va fer amb el projecte de remodelació de la plaça Universitat, el projecte de remodelació de tot el centre històric de Cervera, el Pla de Paisatge de Cervera, la presentació de la Capitalitat de la Cultura, les més de 40 reunions amb els barris i pobles agregats, la presentació del Pla de Govern, la presentació dels pressupostos o sessions de rendició de comptes. Volem garantir que els equips de govern futurs tinguin com a mínim aquesta mateixa voluntat política i compromís democràtic de donar la cara davant els ciutadans.

La participació activa de les ciutadanes i ciutadans de Cervera en els afers municipals és un objectiu pel qual tots els que ens estimem el nostre municipi hem de lluitar. Es tracta d’acostar la política a la ciutadania, fer-ho tot al més fàcil i accessible possible. Cal treballar per fomentar el sentiment de compromís del ciutadà amb la seva ciutat i evitar que la ciutadania es quedi només en la queixa per passar a una actitud propositiva per així poder millorar la qualitat de vida de les cerverines i cerverins.

Volem fer de Cervera una ciutat model en processos participatius, fomentant la cultura del pacte i l’acord, demostrant que és possible que des de la discrepància i diversitat ideològica i de pensament creem espais de consens. Participar és saber explicar i defensar el que un pensa però també saber escoltar i posar-se en la posició dels altres, saber cedir quan és necessari a favor del consens, amb generositat i justícia.

Les noves tecnologies suposen una gran oportunitat perquè tothom sense excepció tingui l’oportunitat de poder participar en el creixement qualitatiu de la nostra ciutat.

Aquest nou Reglament municipal de participació ciutadana de Cervera ha de ser, doncs, l’eina definitiva per afavorir la consecució d’aquests objectius i fer possible un accés universal a la informació i a les eines de participació, i posar tots els mitjans necessaris per fer-ho realitat.