Ajuntament

Esteu aquí: Inici Ajuntament Articles d’opinió Paer en cap Any 2014 Juliol 2014

Juliol 2014

Agermanament amb Cervera del Maestre

Fa uns mesos vaig rebre la trucada de l’alcalde de Cervera del Maestre, Adolf Sanmartín, per proposar-me un agermanament entre les dos Cervera atès que existia una vinculació històrica entre les dos poblacions.

Va ser en el segle XIII quan molts catalans van participar en la conquesta del Regne de València als musulmans. Posteriorment a aquesta conquesta s’iniciava un procés de repoblament per part d’aquests catalans. Això és el que va passar amb molts cerverins de la Segarra desplaçats a terres valencianes per donar suport a Jaume I. Un cop conquerida la població que ens ocupa, sembla ser que els conqueridors la van rebatejar amb el nom de Cervera en honor a la ciutat original d’aquells soldats.

Amb aquests antecedents em va semblar una idea fantàstica i els vam convidar a visitar la nostra ciutat, cosa que van fer l’alcalde i dos regidors més. Van quedar meravellats del nostre patrimoni, els carrers, els miradors i del paisatge segarrenc.

Amb molta il·lusió ens van preparar una visita a Cervera del Maestre, on vam anar el primer tinent d’alcalde, Jaume Carcasona; el regidor de Cultura, Marc Holgado, i jo mateix. Es va fer la visita aprofitant una festa de bèsties de foc que feien al poble i en la qual van participar, convidats especialment per la ciutat del Maestrat, els Diables de Cervera Carranquers. Cal dir que vam tenir una rebuda entranyable i que la seva gent van ser en tot moment molt amables i atents amb nosaltres.

Cervera del Maestre és una població d’uns 800 habitants, a l’interior de Castelló, a l’alçada de Vinaròs. S’hi arriba des de Cervera en dues hores i mitja. És una població amb moltes similituds amb la nostra i la primera d’elles és el català tan semblant al nostre que parlen. En el seu escut també tenen dos cérvols, com nosaltres. En arribar al poble, el perfil ens recorda la nostra Cervera ja que tenen visible la muralla del que havia estat el castell, una església amb el seu campanar i les cases que configuren el poble tot seguint la carena com ho fan les cases del nostre carrer Major.

A Cervera del Maestre han creat la trobada de bèsties de foc com aquí en el seu moment vam crear l’Aquelarre. Hi ha també la cova de la Bruixa, tenen un personatge històric que es diu Nàsia i nosaltres tenim la Nasa Tabaco, tavernera que dóna nom a una de les nostre gegantes.

Sens dubte tenim motius per a aquest agermanament i així va ser aprovat per unanimitat en el Ple de la Paeria el passat 12 de juny. Ara els dos ajuntaments tenim la responsabilitat de preparar un calendari d’intercanvis i col·laboracions culturals, socials, festives i econòmiques entre les dos poblacions i que aquest vincle perduri per sempre.

Amb aquests actes, Cervera continua el seu camí per generar vincles, activitats i esdeveniments que reactivin la vida social i econòmica de la ciutat i n’és una altra prova el potent programa d’actes de la nostra ciutat per aquest estiu.

Esperem que el disfruteu al màxim i gaudiu d’unes bona vacances.