Ajuntament

CUP - gener 2018

PRESSUPOSTOS DE CARA A LA GALERIA

El passat 27 de desembre es van aprovar els pressupostos de la Paeria per aquest exercici 2018. L’actual equip de govern té majoria, amb 7 dels 13 vots que conformen el Ple de la Paeria, fet que els permet decidir, unilateralment, la política i els pressupostos del nostre municipi. Però res és gratuït i menys per als qui encara exerceixen l’antiga manera de fer política: la composició del govern facilita que s’aprovin uns pressupostos pensats per acontentar els partits minoritaris que el conformen, com a gest “d’agraïment” al seu suport i per així aconseguir la seva fidelitat.

Aquí uns exemples d’aquest suport “a la carta” (despeses que no qüestionem la seva necessitat, però sí la seva prioritat):

1)    L’inici de la construcció d’un pavelló esportiu, amb una despesa inicialment valorada en més d’1.750.000 €, responsabilitat del regidor d’Esports, representant de SiF.

2)    La despesa per modernitzar l’enllumenat públic (exercici 2017 amb més de 45.000 € i aquest exercici 2018 amb més de 17.000 €), responsabilitat del regidor d’Eficiència Energètica, representant escollit pel PP, ara regidor no adscrit.

3)    La total llibertat d’actuació per a la gestió “públic-privada” de la piscina coberta, que disposa i que exerceix el representant d’INSE.

Tot plegat es reflecteix clarament amb els noms i les responsabilitats de les regidories que els identifiquen: Regidoria d’Eficiència Energètica (instal·lacions elèctriques municipals i enllumenat públic), Regidoria de Nous Equipaments (piscines, pàdel, pista d’atletisme, càmping, zona autocaravanes).

Pel que fa al pressupost, volem destacar la continuada despesa per realitzar actes cara a la galeria, sense contingut i sense participació cerverina. Aquest és el cas de l’organització de la Fira del Llibre, despesa de 30.000 €, majoritàriament destinada a pagar una empresa especialitzada a organitzar esdeveniments d’aquest tipus, sense la col·laboració de cap empresa ni de cap entitat cerverina. La celebració del NOMAD n’és un altre exemple, organitzada per una altra empresa forastera amb l’objectiu d’“animar” Cervera, però l’únic que s’aconsegueix és cedir l’espai públic a una empresa privada per al seu lucre, i per més inri la subvencionem amb més de 10.000 €.

I després de tot el que hem exposat, ens posem les mans al cap quan veiem les partides destinades al gran i ric teixit associatiu que disposem com a ciutat, i ens obre molts interrogants sobre la política del nostre equip de govern; només a tall d’exemple, podem detallar algunes de les partides irrisòries que financen algunes de les activitats que s’organitzen des d’aquí: subvencions a entitats juvenils i projectes joves (2.500 €), subvenció Amics del Conte (2.000 €), activitats de la Biblioteca (4.000 €), audició de sardanes (2.200 €), subvenció a La Xarxa (1.800 €), Diada Nacional dels Països Catalans - Sant Joan (500 €).

I finalment, per a més escarni, no podem deixar de destacar la partida de Participació Ciutadana, on visualitzem el fet curiós que, després d’haver aprovat un nou reglament per part de l’equip de govern aquest passat 2017, i amb tota la publicitat que ells mateixos es van fer venent-nos-ho com una gran “gesta”,  i la conseqüent presentació d’una esmena a la totalitat i diverses esmenes parcials per part de l’oposició progressista, en els pressupostos aprovats pel 2018 ni tan sols es manté la partida de participació ciutadana, sinó que per contra queda reduïda a la meitat, 1.000 €.

Des de la CUP de Cervera demanem més dosi de coherència a l’equip de govern. Els números, no els titulars ni les piulades, són un reflex de les polítiques que es volen realitzar. I malauradament, aquests pressupostos estan clarament pensats per mantenir contents els regidors que donen “estabilitat” al govern. Entenem que no hi ha línia política a seguir durant aquest mandat. Una llàstima!