Ajuntament

CUP -maig 2017

REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ: CRÒNICA D’UNA CONTRADICCIÓ

S’ha aprovat inicialment un Reglament de Participació Ciutadana redactat des dels despatxos del govern de la Paeria. Com de costum, alcalde i paers no es cansen de repetir que es tracta de la més gran innovació en política municipal i que, òbviament, es configura com un nou èxit de l’actual equip de govern.

Doncs bé, deixant de banda les nombroses experiències de participació que molts pobles i ciutats arreu de Catalunya fa anys que ja desenvolupen, per la CUP de Cervera comptar amb un Reglament de Participació Ciutadana, sense que cap cerverina, cerverí o entitat hi hagi pogut aportar res, ho qualificaríem més com una contradicció de proporcions enormes que com un èxit. Segurament, si el veïnat i les entitats haguessin tingut opció de participar en l’elaboració d’aquest reglament, un altre pèl ens lluiria.

Amb el flamant Reglament ja publicat, només ens queda animar a tothom que hi faci al·legacions en la direcció de reduir l’excessiu pes presidencialista del document (l’alcalde sempre té l’última paraula en tot), així com per introduir poder de decisió real, transformant els òrgans i mecanismes de participació de caràcter consultiu en vinculants. Per això, les conclusions extretes de la campanya de participació que la CUP de Cervera hem dut a terme els darrers mesos, seran publicades a la pàgina web (http://cervera.cup.cat) perquè tothom les pugui utilitzar com més li convingui.

Esperem que en propers processos de participació es deixi de tirar pel dret i es planifiqui i es tingui en compte tant a la població organitzada com al conjunt de la ciutadania. Hi ha contradiccions que són difícils de sostenir. I elaborar un reglament de participació sense participació n’és un clar exemple.