Ajuntament

CUP - gener 2017

NO TOTHOM QUI CANTA ELS SEUS MALS ESPANTA

Quan es parla de Cervera és quasi inevitable que es parli de música. Sempre s’ha posicionat com una de les ciutats referents dins el panorama musical del país. Tenim una Escola de Música, un Conservatori i Agrupacions Corals que des de fa molts anys han creat part d’aquesta tradició musical a Cervera. Però quan parlem de tradició musical, no podem excloure-hi la gran quantitat de grups de música d’estils diversos (percussió, rock, pop, música tradicional, etc.) que hi ha hagut i hi ha actualment a Cervera. Majoritàriament grups formats per noies i nois joves, amb molta il·lusió i molts pocs recursos econòmics. Cervera és un planter de músics, de grups formats per un jovent actiu i sensible a la música. Ara bé, ens qüestionem seriosament si des de la Paeria de Cervera es té aquesta sensibilitat per a aquestes formacions locals. Un problema que portem arrossegant històricament és la manca de sales d’assaig. Molts grups han de tocar en trasters o garatges de casa seva, però resulta ser un suplici per als veïns i han d’acabar buscant-se un altre lloc on assajar i sovint pagant un lloguer. Sense obviar que també han hagut de comprar-se l’instrument, l’amplificador, les classes per formar-se, etc.

Cervera pot presumir de les entitats que té, que són el motor de la ciutat, de l’ebullició cultural que s’hi respira i viu, de ser Capital de la Cultura Catalana 2019, però no d’afavorir els grups locals proporcionant-los llocs d’assaig, escenaris on tocar i promocionar-los. En aquest punt la Paeria de Cervera hauria de posar sobre la taula la valentia que tant presumeix tenir i fer el pas d’oferir aquests espais d’assaig i escenaris. Alguns d’aquests grups tenen la sort de poder fer concerts fora de Cervera i donar-se a conèixer, però molts altres no la tenen. Fer carrera musical i dedicar-se professionalment a la música no és gens fàcil. A la dificultat intrínseca de ser un bon músic s’hi afegeixen l’accés als circuits de concerts i sales, el 21% d’IVA cultural o les condicions laborals a què es veuen sotmesos els músics en moltes ocasions.

Ens preocupa que des de les institucions locals hi hagi la tendència a oblidar-se de les propostes de casa. És per això que no entenem gaire l’aportació que ha fet la Paeria, i que ha anunciat als quatre vents, de 1.200€ en el Verkami del grup Clementina. No critiquem que la Paeria aposti per la cultura i concretament per les noves formacions musicals, siguin de Cervera o no, però sí critiquem que ho faci quan mostra una clara manca de sensibilitat per les formacions locals, moltes d’elles de qualitat.

Oferir-los concerts per l’Aquelarre o la Festa Major a quatre duros, dos dels quals se’ls queda el promotor artístic, no és apostar pels grups locals.

Aquest és un exemple més de la manca d’una política cultural de ciutat. És l’hora de ser valents de veritat i començar a cuidar, també, els nostres artistes!