Ajuntament

Octubre 2016 - CUP

Aquelarre: festa popular o dirigida?

Entremig de Consells Assessors d’Aquelarre i Pactes de Ciutat per la festa, aquest estiu hi ha hagut distracció a dojo! Des del nostre entendre, tot plegat no deixen de ser estratègies, més o menys planificades, per trampejar la qüestió de fons: quin model de gestió apliquem a la principal festa de Cervera?

Com a festa popular, sembla lògic pensar que la gestió hauria de ser horitzontal i participativa. És a dir, que totes i tots en som responsables alhora que totes i tots decidim sobre la festa. Però això, amb l’organització actual del Consell Assessor, no és possible. Un Consell Assessor format per més polítics (9) que representants d’entitats (6), que iguala en veu i vot a professionals a sou de la Paeria (gerent, director artístic i director Fira del Gran Boc) amb persones voluntàries, que només és consultiu i no executiu, que la informació a tractar-hi la determina l’equip de govern, etc.

La CUP de Cervera, com ja vam manifestar en el seu moment, considerem el Consell Assessor de l’Aquelarre un òrgan purament ornamental per l’excessiu pes dels grups municipals contraposat amb el pes de les entitats participants i, sobretot, pel caràcter no necessàriament decisori del mateix. Enguany, s’ha utilitzat per “decidir” el recorregut de la cercavila o l’emplaçament dels actes (que hem vist derivar en el gran pacte de ciutat per la controvèrsia que va generar) però no té aquest caràcter vinculant quant al pressupost o l’elecció de la direcció artística, per exemple.

Si ens creiem el veritable caràcter popular de l’Aquelarre, cal que els mecanismes per gestionar la festa atorguin el reconeixement necessari a la gent que la fa possible any rere any. La CUP de Cervera vam elaborar una proposta de gestió (molt millorable, segur!) que llença algunes reflexions sobre el model de festa que volem, alhora que aposta de forma contundent per la potenciació de la participació. Podeu llegir el document resultant del feedback amb les entitats i persones vinculades a la festa a http://cervera.cup.cat/document/reconstruint-laquelarre-popular-cap-un-model-de-festa-participativa.