Ajuntament

Desembre 2016 - CUP

UN TUIT VAL MÉS QUE MIL PARAULES

La política institucional segueix sorprenent-nos cada dia més. Potser és ingenuïtat, però ens resistíem a creure que els espais de debat i presa de decisions de què disposa la Paeria serveixen de tant poc a efectes pràctics. S’ha restat tant valor a la discussió política en els espais que toca (Plens, Comissions d’Estudi, etc.) que, a hores d’ara, es redueixen a una trista teatralització o postureig, que en dirien alguns!

La CUP de Cervera venim preguntant sobre l’actualització del portal de la transparència del web de la Paeria des de gener d’aquest any. Com que no hi ha avenços, més enllà de l’afirmació rotunda de l’equip de govern que s’hi està treballant, al març fem la petició expressa que, com a mínim, hi apareguin els contactes dels grups municipals per facilitar a la ciutadania el contacte amb tot el Consistori. Finalment, al maig presentem una moció demanant que al portal de la transparència s’explicitin els imports totals de les retribucions rebudes des de la Paeria, detallat per cada càrrec electe. Moció que es va aprovar per una amplíssima majoria (dotze vots a favor i una abstenció), dit sigui de pas.

Doncs bé, cap d’aquestes actuacions realitzades en l’espai polític de debat i presa de decisions per excel·lència com és el Ple Municipal va tenir cap tipus de conseqüència. Ara bé, el 7 de novembre decidim denunciar la manca d’actualització del portal de la transparència via xarxes socials. Concretament, incidim que els darrers pressupostos i els darrers plens que hi apareixen són del 2014.

A partir d’aquí, es desencadenen un seguit d’actuacions per part de l’equip de govern. L’endemà mateix de la crítica realitzada a les xarxes socials per part de la CUP de Cervera, el nostre regidor rep un correu electrònic d’Alcaldia, on se li demana la informació curricular per tal d’introduir-la al portal. Al cap d’una setmana, es publica el decret 292 on s’insta la Paeria que a partir del 18 de novembre es dugui a terme l’actualització del portal.

Sense ser-ne conscients, hem dut a la pràctica un experiment ben curiós, amb un resultat que desmereix el joc democràtic i deixa a les institucions públiques que ens representen en molt mala posició. Ens neguem a buidar de contingut els espais de debat polític. La Paeria ha d’obrir-se a la ciutadania però això passa per donar valor als espais de presa de decisions, fer-los transparents i alhora permeables a les inquietuds del veïnat.