Ajuntament

Octubre 2015 - CUP

DE MAL PAIR

Mal pair, mala digestió, malestar... i no ens referim pas als copiosos dinars amb família i/o amics que solen acompanyar els dies de Festa Major, sortosament superats. Ens referim a determinades actuacions i papers reservats als membres del Consistori. L'exemple estrella és la representació de la Paeria en la missa en honor al Sant Crist de la tradicional Festa Major, seients reservats a primera fila inclosos. I també la conseqüent cercavila d'Anada a Ofici, el recorregut del qual, de la Paeria a l'església de Sant Antoni, té una càrrega simbòlica altíssima.

Ens hem permès la llicència d'encapçalar aquestes línies amb el títol d'una secció de la ja desapareguda revista de La Segarrenca, La Figuera. En el seu número d'estiu de 2011, foren les primeres a posar de manifest que el suport institucional als actes religiosos “no fa justícia a la gran quantitat de col·lectius maltractats (dones, homosexuals, etc.) per les creences d'alguns”. Des de la CUP de Cervera ens sumem a aquesta denúncia i lamentem que habitualment aquest tipus de pràctiques s'escudin i es justifiquin per la tradició. Coincidim plenament amb el 'Mal Pair' original en què “la tradició ho és en tant que així la viuen i la gaudeixen les persones que la fan possible. Per tant, està en transformació constant, doncs està estretament lligada al context històric i cultural. Si no fos així, encara es pagaria el delme o penjaríem als alquimistes a la Plaça Major per heretges!”.

Com ja anunciàvem en el programa electoral, la CUP de Cervera no participarà en cap acte religiós representant la Paeria. D’aquí l’absència del nostre regidor en la comitiva lluint la medalla de paer. A les portes de la construcció d’un nou país, ja és hora que en una societat laica i democràtica es replantegi l’assistència dels càrrecs electes i autoritats a un acte religiós.

Entenem que la dimensió espiritual i les creences de cadascú són una qüestió personal i, per tant, les institucions públiques d’un país suposadament aconfessional no han de ser representades en manifestacions purament religioses. Òbviament, cadascú a nivell individual és ben lliure de participar-hi o no, però entenem que mai la condició de paer ha de ser d'especial rellevància en aquest tipus d'esdeveniments.

I és precisament amb aquesta rellevància o paper privilegiat que voldríem acabar aquestes línies. A principis d'estiu vam fer pública la nostra postura de NO acceptar cap tracte de favor (entrades gratuïtes, espais privilegiats o reservats, etc.) davant l’allau d’invitacions a tot tipus d’actes realitzats a la ciutat pel simple fet de tenir representació a la Paeria. Per Festa Major són els primers bancs de l'església, per l’Aquelarre el passi a l'espai VIP i un llarg etcètera. Més enllà de l’elitisme que desprenen aquestes pràctiques, potser fóra bo que les comptabilitzéssim i ho traduíssim en diners invertits en “despeses de protocol”, que en diuen. Ens ho apuntem!