Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"1.000"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 10 de maig), que inclou un resum de l’evolució dels de l’inici de la pandèmia.

DILLUNS 10 MAIG 2021

El 14 de març de 2020 es registra oficialment a Cervera el primer cas de Covid-19. El passat dimecres 5 de maig es va arribar al miler de persones cerverines que han contret la malaltia, 14 mesos després del primer cas. Les fredes xifres es poden resumir en:

  • Una mica més del 10 % de la població ha estat infectada.
  • Les mitjanes són: 71 positius al mes, 17 a la setmana, 2,4 al dia.
  • 25 persones han perdut la vida pel coronavirus.

Amb el suport dels gràfics següents es pot fer una cronologia de l’evolució de la pandèmia al nostre municipi, d’acord amb les onades que ha tingut:

  • Primera onada (de març a setembre de 2020): A nivell general, aquest període es caracteritza per la declaració el 14 de març de l’estat d’alarma amb confinament total de la població. El 12 d’abril s’inicia un desconfinament per fases, amb sortides al carrer per edats i franges horàries. El procés dura fins al 21 de juny amb el retorn a la mobilitat sense restriccions, però amb mesures preventives diverses. Es va donar a conèixer aquesta represa amb l’eufemisme Nova normalitat. Durant l’estiu, el Govern de la Generalitat, dicta diferents restriccions en algunes comarques per increments locals de casos positius. No afecten la Segarra.

A Cervera l’onada creix de forma ràpida fins a mig abril (27 positius) i es manté al voltant dels 30 casos, amb oscil·lacions, fins a finals d’estiu ( vegeu gràfic Positius Covid):

Destaquen dos pics, un a principis d’agost (42 casos), l’origen del qual és un brot a la Residència Mare Güell, i un altre a principis de setembre (37 casos), amb origen en un brot a la Residència Mare Janer. Superats els dos brots s’arriba a un mínim de 13 casos el 25 de setembre.

Durant aquesta onada, són 262 les cerverines i cerverins que emmalalteixen (mitjana de 0,9 al dia), amb un creixement sostingut (vegeu gràfic de casos acumulats) en el temps. Són 11 les persones que moren per la infecció.

  • Segona onada (octubre i novembre de 2020): A l’octubre, el sistema sanitari prop del col·lapse. Per evitar-ho l’Estat declara un nou estat d’alarma el 25 d’octubre i, a la seva empara, la Generalitat imposa toc de queda nocturn, tancament de la restauració, confinament comarcal i altres limitacions. L’onada comença a decréixer fins a finals de novembre.

Aquest comportament es dona mimèticament a Cervera. Les infeccions creixen de forma comunitària, sense cap brot específic, fins a un màxim de 111 persones positives el dia 26 d’octubre, data d’inici del descens fins un mínim de 24 positius el 9 de desembre.

Com es pot observar en el gràfic de casos acumulats, és en aquesta època on la corba s’enfila més ràpidament, en aquests dos mesos es passa de 262 persones que havien tingut la malaltia fins a les 668 el 30 de novembre. Són 406 infeccions en 2 mesos, mitjana de 6,7 persones al dia. Durant aquesta onada moren 6 persones per Covid a Cervera.

  • Tercera onada (de desembre 2020 a febrer 2021): En el mes de desembre el Govern de la Generalitat estableix un cert relaxament de les mesures preventives un cop acabada la segona onada. El pont de la Puríssima, el Nadal i els Reis suposen un augment de les trobades socials i familiars i, malauradament, van acompanyades d’una nova enfilada de casos positius.

El 27 de desembre s’inicia la vacunació contra el virus. És una porta a l’esperança.

A Cervera, l’inici de l’onada coincideix amb un segon brot a la Residència Mare Janer, més intens que el del mes de setembre, i que acaba afectant un total de 49 persones entre residents i treballadores. Aquest fet fa que s’arribi a un màxim de 64 persones positives el dia 21 de desembre. Un cop superat el brot, el nivell d’infecció a Cervera baixa fins a les 33 persones, el 8 de gener.

L’onada es manté estable, al voltant dels 40 positius actius, fins que torna a baixar a mig febrer i arriba a un mínim de 9 el dia 5 de març.

La corba de casos acumulats en aquesta onada no és tan accentuada com en la segona onada, però la seva inclinació és superior a la de la primera. En aquests tres mesos es passa de 668 persones que havien tingut la malaltia fins a les 903 el 28 de febrer. Són 235 infeccions en 3 mesos, mitjana de 2,6 persones al dia. Durant aquesta onada moren 7 persones per Covid a Cervera.

  • Quarta onada (de març fins l’actualitat): En el mes de març s’estabilitzen les dades epidèmiques a Catalunya però, a les portes de Setmana Santa, s’inicia un nou creixement que alerta les autoritats sanitàries sobre l’inici d’una quarta onada que podria veure’s adobada per l’augment de mobilitat i contactes propis de les vacances. Es produeix aquest augment, però de forma lleu. Sembla que la vacunació, que avança a bon ritme, ja genera efectes beneficiosos per la contenció de la transmissió.

A Cervera el creixement es fa efectiu fins al 14 d’abril, quan s’arriba a 43 casos positius actius, i es desmunta en progressió constant fins als 11 casos del 7 de maig.

L’afectació de la quarta onada ha estat menor, la corba de casos acumulats s’ha anat aplanant. En els darrers dos mesos i mig hi ha hagut un total de 97 infeccions (que han elevat el total fins a 1.000 persones afectades), mitjana d’1,3 persones al dia. Una persona ha mort per Covid durant aquest període.

Aquesta ha estat l’evolució de la COVID. Se’n poden treure diverses conclusions, com per exemple: cada onada ha anat precedida d’un període de relaxació de les mesures i la vacuna sembla que té efectivitat (ha frenat el creixement de la quarta onada i limitat el nombre de defuncions).

Ara ha acabat l’estat d’alarma i, amb ell, el confinament nocturn i l’obertura d’establiments. Nova relaxació. Està en les nostres mans, mentre la vacuna no sigui totalment efectiva, aturar definitivament la quarta onada. Evitem riscos i, així, farem que situacions com les vistes aquest cap de setmana de botellons festius no tinguin cap traducció epidèmica.

Falta poc, molt poc, no fem que duri més.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 7 de maig de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

11

ACUMULAT

1.000

S’ha passat de 18 a 11 casos positius actius en la darrera setmana. Tornem a estar en una de les xifres més baixes des del principi de la pandèmia, mantenint-se la tendència de tot el darrer mes.

En la darrera setmana l’increment de casos acumulats, que ha arribat a 1.000, ha estat només de 3 persones (0,4 al dia).

Han estat 10 les persones que han superat la malaltia en els darrers set dies.

Ens funciona el control de la transmissió. Hem de creure, però, que continuarem essent persones diligents i que l’obertura de l’activitat, traduïda en fi del confinament nocturn, en possibilitat de viatjar, en obertura de més horari en la restauració i en les que puguin venir en el futur proper, no es converteixin en el detonant de més infecció.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret i acumulats és la següent:

Les gràfiques mostren el descens sostingut de casos diaris i l’estabilització en els acumulats.


Vacunació a la Segarra

Les dades de Salut indiquen que en la darrera setmana s’han administrat 627 vacunes en primera dosi i 491 en segona, un total de 1.118 vacunacions.

Actualment hi ha 5.717 persones vacunades en primera dosi (24,82% del total de la població) i 2.765 d’elles han rebut, també, la segona dosi (12,00% del total de la població). La taula següent exposa l’evolució d’aquesta darrera setmana:

 

30 abril

Increment

7 maig

1a dosi

5.090

22,10%

627

2,72%

5.717

24,82%

2a dosi

2.274

9,87%

491

2,13%

2.765

12,00%

El ritme de vacunació ha augmentat sensiblement respecte de la setmana anterior. S’han posat 373 vacunes més, 265 de primera dosi i 106 de segona. Si la cadència continua essent la mateixa, arribaríem al 70% de la població segarrenca vacunada en primera dosi, objectiu mínim per considerar controlada la transmissió, en quatre mesos i mig (finals de setembre) i al 100% en set (meitat de gener del 2022).

Avancem!

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.