Notícies

Esteu aquí: Inici Notícies El “Liceu a la Fresca” porta l’òpera a l’aire lliure a la plaça Major de Cervera

El “Liceu a la Fresca” porta l’òpera a l’aire lliure a la plaça Major de Cervera

Divendres 21 de juliol, a les 22 hores, 166 municipis de tot l’Estat espanyol retransmetran en directe la nova producció d’“Il trovatore” de Verdi en espais públics i a la fresca, gràcies a la iniciativa del Gran Teatre del Liceu.
El “Liceu a la Fresca” porta l’òpera  a l’aire lliure a la plaça Major de Cervera

Presentació de la iniciativa (foto A. Bofill).

Aquest any el Liceu expandeix el seu projecte a tot l’Estat, incrementant en un 37,1% la participació de municipis respecte de l’edició anterior (que comptava amb 121 municipis). Unes dades que constaten el model d’èxit d’un projecte que promou i potencia la cultura amb la clara vocació de difondre l’activitat operística i musical arreu del país i sota el paraigua del Projecte Social.

Cervera és el tercer any consecutiu que acollirà la iniciativa, després de l’èxit de les dos darreres edicions de la projecció de l’òpera a la plaça Major.

La presentació de la iniciativa va tenir lloc divendres 14 de juliol, en un acte al Gran Teatre del Liceu, a Barcelona, al qual va assistir el paer en cap, Ramon Royes. La presentació va anar a càrrec de Xavier Gibert, secretari general del Departament de Cultura; Salvador Alemany, president del Gran Teatre del Liceu, i Roger Guasch, director general del Gran Teatre del Liceu.

“Il trovatore” de Verdi

El director d’escena Joan Anton Rechi prepara una producció en la qual “Los desastres de la Guerra” de Francisco de Goya serveixen d’inspiració per la posada en escena, que ha volgut donar protagonisme especial a l’artista aragonès i a la ciutat on es va pintar la sèrie de gravats. Goya, interpretat per Carles Canut, esdevé un espectador d’excepció de la història d’Il trovatore, i fins i tot un personatge més, un narrador o trobador que amb els seus pinzells va desgranant aquesta tragèdia d’amor, venjança, guerra i mort. La figurinista Mercè Paloma i el vídeo creador Sergio Gracia han treballat de la mà de Rechi per tal d’ambientar la història de Cammarano i Bardare en un context de batalla que “aporta més versemblança a la història”.

Un repartiment de luxe encapçala aquesta coproducció del Liceu i l’Ópera de Oviedo, que en la seva terna protagonista compta amb el baríton George Petean com a Comte de Luna, la soprano Tamara Wilson com a Leonora o el tenor Piero Pretti com a Manrico, tots ells sota la batuta del mestre Daniele Callegari. Il trovatore ens situa a Saragossa, on som testimonis de l’enamorament del trobador Manrico i Leonora. El comte de Luna, que també la pretén, va perdre el seu germà petit segrestat per Azucena, mare de Manrico. Aquesta és capturada pel comte i torturada; Manrico intenta salvar-la, però és capturat. Leonora intercedeix davant el comte oferint-se ella mateixa com la seva dona, però acaba suïcidant-se. Aleshores Luna mata Manrico, i Azucena revela, poc abans de morir també, que el trobador era el germà perdut del comte.